Greenlee House

Exit fullscreen

In Dallas, where water is a limited resource, this landscape has a sense of abundance without becoming consumptive. This design activated a series of unique microclimates surrounding a historic Edward Larrabee Barnes-designed house.

Invasive plants consumed this site and completely denied connection between the 1982 Edward Larrabee Barnes house and the 4 acres behind it. Extensive clearing revealed an undulating creek-carved landform, and soils rich in opportunity for native plantings. The design amplifies these features by reshaping the drainage swales and planting a palette of water-seeking plants of great textural variety throughout. A small patch of native Texas Blackland Prairie discovered at the upper elevation of the property is preserved and extended as a primary view from the modern house. A series of bridges and paths offer this active family a way to casually experience the garden and engage in exploration, play, and birding. Stone and lawn terraces near the house were renovated in the modernist language of the house and extend into the landscape, offering a counterpoint to the wilds beyond.


Dallas, Texas




4 acres




  • Honor Award for Residential Design, Boston Society of Landscape Architects
  • Honor Award, American Society of Landscape Architecture